Arkitekturen i Helsingborg

Helsingborg är en av nordens äldsta städer. Stadens särart kännetecknas av läget vid sundet, landborgen, ravinerna och stadens historiska utveckling. Landborgen skapar utblickspunkter som förstärker den hänförande utsikten mot sundet och Danmark. Landborgen utgör också ett sammanhängande grönstråk parallellt med sundet, som binder samman parker och naturområden. Ravinerna bryter landborgen i öst-västlig riktning och skapar naturliga pauser och utblickar.

Vy över sundet från Rosenträdgården.

Många av stadens byggnader är uppförda i det mörkröda teglet från Helsingborgs Ångtegelbruk eller det gula teglet från Rögle. Kärnan, i sitt röda tegel, är en viktig symbol för staden. Det gula teglet syns på ett flertal kommunala byggnader från sekelskiftet, exempelvis Slottsvångsskolan och Gustav Adolfsskolan. Konsul Olssons magasin, Sockerbruket och Jutan representerar stadens expansiva industrialisering i slutet av 1800- och början av 1900-talen.

Jutan. Traditionell fabriksbyggnad för tåg- och järnvägsunderhåll.

Med Konserthuset fick den funktionalistiska arkitekturen sitt intåg i staden och kom att prägla ett flertal byggnader och områden fram till modern tid med Teatern, Dunkers Kulturhus och Norra Hamnen som de mest uppmärksammade.

Helsingborgs Konserthus.

Med H55 blev modernismen en del av stadens historia och särart där Parapeten och de marina byggnaderna är framträdande. Elinebergs höghus och övriga bebyggelse i gult tegel är framträdande exempel från 1950-talet. Lasarettet, Hamilton House, Langetthusen är även de tidstypiska byggnader från den epoken.

Vy över sundet från Rosenträdgården.